Vážení přátelé, obchodní partneři,

přejeme Vám i Vašim blízkým

krásné Velikonoční svátky a bohatou pomlázku.

ADATE, Váš partner pro CNC technologie.

 

 

Víte, že barvení vajíček není žádnou novodobou novinkou a jeho historie sahá až do pravěku. Každopádně názory vědců se trochu liší. Podle některých má nejstarší zdobená kraslice 2 300 let a první historicky doložené zdobení vajíček pochází z roku 1290, kdy král Edward I. nechal obarvit 450 vajec na zlatou barvu. Jiné zdroje tvrdí, že nejstarší zdobená vejce byla husí, pochází už z doby kolem roku 320 a byla nalezena v sarkofágu hrobky ve Wormsu nad Rýnem. Na našem území jsou barevné skořápky vajec z počátku 11. století potvrzeny archeologickými nálezy na jižní Moravě.

Pokud se podíváme na význam barvení vajíček o Velikonocích, na počátku byl důvod ryze praktický. Jak jistě víte, Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, který vždy připadá na neděli po prvním jarním úplňku. Podle těchto pravidel může velikonoční pondělí připadnout na dny mezi 23. březnem – 26. dubnem. Velikonočním svátkům předchází 40denní postní období, které začíná Popeleční středou. Ta je vždy 46 dní před Velikonoční nedělí, tudíž i Popeleční středa je svátek, který je každý rok v jiný termín.

V tomto postním období, které končí Bílou sobotou, se nesmělo jíst maso, mléčné produkty a také vejce. Nicméně slepice po zimě opět plně snáší a lidé řešili problém, co si počnou s takovým množství vajec. Jak je známo, uvařená vejce měla a mají delší trvanlivost, ale bylo potřeba rozlišit je od čerstvých, a tak se vařená barvila na červeno.

A jak budete zdobit velikonoční vejce a kraslice Vy? Využijete nějakou moderní strojírenskou technologii nebo budete zdobit tradičními postupy? Na moderní i tradiční postup se můžete podívat v tomto videu:

 

 

 

 

Pokud Vás více než barvení vajíček zajímají cnc obráběcí stroje, tak přehled aktuálně nabízených skladových strojů najdete ZDE. 

Chcete získat více informací o našich strojích?

Ozvěte se nám na tel. číslo +420 776 776 651 nebo  napište email na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ,  a my Vám dáme maximum informací.